Go to Top
Per 19 oktober 2020 is Comercia onderdeel van De Webmakers, voor meer informatie klik hier.

Update Google Boete

google shopping wijziging

liEind juni kreeg Google een recordboete van 2,4 miljard euro opgelegd van de Europese Commissie. Google zou met hun product Google Shopping misbruik hebben gemaakt van hun machtspositie. De Europese Commissie stelde een ultimatum: binnen 90 dagen moest Google Shopping zo aangepast worden dat de geclaimde monopoliepositie opgeheven zou zijn. Hierop werd vanuit Google geantwoord dat ze tegen de uitspraak in beroep zouden gaan, dit gebeurde maandag 11 september.

Wijziging Google Shopping

Google heeft uiteindelijk wel toegezegd om Google Shopping aan te passen, dit moest voor 28 september gebeuren. Het voorstel hiervoor is onlangs ingediend bij de Europese Commissie.

Wat er precies in dit voorstel staat moet nog blijken. Volgens Reuters (een wereldwijd erkend nieuws en mediabedrijf) is Google van plan om de data van andere prijsvergelijkers te tonen in zijn eigen vergelijkingsfeed. Wordt dit voorstel geaccepteerd door de Europese Commissie, dan kunnen andere prijsvergelijkers bieden om in Google Shopping te worden getoond. Het bedrijf zou de prijzen zo laag mogelijk maken, waardoor men in feite alleen betaald om de onkosten te dekken.  Dit voorstel werd al kort na de boetebepaling ingediend en zou (volgens Reuters) ook al aan het begin van het onderzoek van de Europese Commissie in 2014 zijn voorgelegd. Het voorstel werd toen geweigerd.

Hoogstwaarschijnlijk gaat de Europese Commissie niet akkoord aangezien het voorstel niet een oplossing biedt voor het door hun geclaimde probleem. Zij wil dat Google haar Google Shopping gelijk gaat behandelen als de concurrerende prijsvergelijkers. In het voorstel is dit niet het geval omdat er betaald moet worden om als concurrent hierop terecht te komen.

Volgende week is het 28 september, wie weet is er dan meer nieuws omtrent dit onderwerp. Wil je meer weten over de Google boete? Klik hier voor onze uitgebreide blogpost over dit onderwerp. Waarschijnlijk zal Google Shopping niet  verdwijnen, wees tot die tijd wel bewust van het feit dat volledig en alleen focussen op Google Shopping wellicht geen goede marketing strategie is. Kun je wel advies gebruiken over online marketing? Bekijk hier onze diensten.


Bronnen:
http://www.reuters.com/article/us-eu-google-antitrust-exclusive/exclusive-google-offers-to-treat-rivals-equally-via-auction-sources-idUSKCN1BT13Y

https://www.nu.nl/internet/4927187/google-wil-andere-prijsvergelijkers-tonen-in-google-shopping.html