Go to Top
Per 19 oktober 2020 is Comercia onderdeel van De Webmakers, voor meer informatie klik hier.

Vergelijking OpenCart vs Magento

Opencart vs MagentoOp dit moment zijn OpenCart en Magento de meest populaire Open Source Webshop platformen. Open source
betekent in de kern dat de (bron)code volledig toegankelijk is er een onafhankelijke community werkt aan de (door)ontwikkeling van het platform.

Onlangs verscheen op de website van Twinkle een artikel waarin OpenCart als beste uit de test kwam. In dit artikel vergelijken we OpenCart met Magento om je te ondersteunen bij de oriëntatie op het meeste geschikte platform voor jouw webshop.

Primair dient de keuze voor een webshop platform af te hangen van de volgende onderdelen:

 • De doelgroep en doelstellingen van de webshop
 • De wensen en eisen m.b.t. webshop functionaliteiten
 • De kennis en ervaring van de webwinkelier
 • Het beschikbare budget

Los van de bovenstaande onderdelen die voor elke webshop verschillend zijn kunnen we beide webshop platformen vergelijken op de onderstaande eigenschappen.

Community / ondersteuning

Beide pakketten hebben grote en actieve communities. Deze communities zijn voornamlijk actief op de bijhorende fora, waar je terecht kunt voor vragen en/of problemen.

Installatie Opencart vs Magento

Het starten van een webwinkel begint met de installatie. OpenCart is snel te installeren met alle vereisten die voor een webwinkel benodigd zijn. Na het installeren (wat gaat via een simpel stappenplan waar duidelijk gemaakt wordt wat je moet doen) kies je een template, voeg je categorieën en producten toe en stel je informatie en gegevens in. Magento kost meer tijd om te installeren en vereist meer van je hosting omgeving (een dedicated server wordt sterk aangeraden!). In de tijd dat je een OpenCart winkel volledig geïnstalleerd + ingesteld kan hebben, is Magento wellicht net klaar met de installatie. Magento beschikt wel over een groot aantal extra features waardoor je vrijwel alles direct na installatie kan doen, waar wel bij moet worden gezegd dat een groot aantal features niet door iedereen gebruikt zullen worden en het dus onnodig is om ze er in te hebben zitten.

Webshop beheer OpenCart vs Magento

Een webwinkel beheer je door gebruik te maken van het administratie gedeelte. OpenCart wint ook deze slag, omdat het gebruik er van heel makkelijk en duidelijk is. Magento’s complexiteit zorgt er voor dat er ontzettend veel opties en instellingen zijn die het gebruik van de back-end wat onoverzichtelijk (en daardoor lastig) maken.

SEO mogelijkheden OpenCart vs Magento

Een punt waarin Magento volgens velen beter is, is de standaard SEO features die meekomen met het pakket. Ondanks dat OpenCart daar standaard wat minder in is, hebben wij extra features omtrent SEO toegevoegd, zodat jouw webwinkel ook met OpenCart ontzettend goed gevonden zal worden.

Structuur OpenCart vs Magento

Qua structuur wint OpenCart het van Magento. Het is stukken makkelijker om kleine technische aanpassingen door te voeren, d.m.v. de manier waarop OpenCart is opgezet. We zullen je niet vermoeien met allerlei technische rompslomp, maar mocht je daar toch in geïnteresseerd zijn dan kun je daarvoor terecht op o.a. http://doc.opencart.com/display/opencart/OpenCart+1.5+Home.

Hulp nodig bij het selecteren van het meest geschikte webshop platform?

Zoek je begeleiding bij de keuze van het juiste e-commerce platform dan kun je altijd bij ons terecht. Ieder webwinkel platform kan (inclusief categorieën, producten, klanten en bestellingen) vrijwel volledig worden overgezet naar OpenCart.

Bel mij terug

  Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.

  Uw naam (*)

  Emailadres (*)

  Telefoonnummer

  Bericht (*)

  Vink aan:

  Extra informatie over de vergelijkingen vind je in het Engels (en soms ook vrij technisch) op o.a.:
  http://www.opencartnews.com/articles/best-of-ecommerce-nuts-opencart-vs-magento