Go to Top
Per 19 oktober 2020 is Comercia onderdeel van De Webmakers, voor meer informatie klik hier.

Nieuw: OpenCart 3.0

opencart 3.0

Deze week is de laatste versie van OpenCart gereleased, OpenCart 3.0. OpenCart 3 komt met nieuwe updates en er zijn nieuwe features toegevoegd zoals “Marketplace” en “Translations”. We laten je in deze blogpost een aantal vergelijkingen zien met OpenCart 2.3 zodat je een beter idee van de nieuwe functionaliteit krijgt.

In deze blogpost is gebruik gemaakt van Engelse termen, waarschijnlijk is er al een Nederlandse admin beschikbaar.

OpenCart 3.0 Extensions

OpenCart 3.0 vs OpenCart 2.3 extensions

OpenCart 3.0 vs OpenCart 2.3: Extensions

Zoals je hierboven kunt zien is er een aantal features toegevoegd aan de “Extentions” van OpenCart. Namelijk “Marketplace” en “Translations”.

Marketplace

Marketplace OpenCart 3.0

Voorheen was deze functie alleen toegankelijk via de officiële website van OpenCart. In OpenCart 3.0 is deze toegevoegd aan de admin van jouw webshop. Dit betekent dat je thema’s en modules rechtstreeks kunt bekijken en toevoegen.

Er is een standaard zoekfunctie ingebouwd met extra filters die je kunt gebruiken om verfijnd te zoeken door alle beschikbare modules en thema’s. Ook kun je verschillende categorieën en prijsklasses raadplegen. Het vinden en downloaden van OpenCart-modules zal hierdoor vanaf nu veel sneller en eenvoudiger zijn.

Translation

De tweede nieuwe functie is “Translations”, deze is beschikbaar via het crowdsourcing project Crowdin. Voor online retailers die hun OpenCart-winkel nodig hebben om in hun moedertaal, maar de vertalingen niet bestaan of niet klaar zijn, kunnen zij een bijdrage leveren aan het Crowdin Project.

De talen die al aanwezig zijn, worden weergegeven in het veld “Available Translations”. Eenvoudiger taalbeheer voor e-commerce winkels over de hele wereld.

OpenCart 3.0 Design

OpenCart 3.0 vs OpenCart 2.3 design

OpenCart 3.0 vs OpenCart 2.3: Design

De nieuwe functies in het gedeelte Design in OpenCart 3.0 zijn de “Theme Editor” en “Language Editor”. Twee zeer krachtige toevoegingen die de aanpassing van jouw winkel aanzienlijk vereenvoudigen. Toegang tot en wijziging van de bestanden van jouw winkel is nu veel makkelijker, omdat het rechtstreeks vanuit jouw admin panel wordt gerealiseerd.

Theme Editor

Theme Editor OpenCart 3

De nieuwe “Theme Editor” heeft een zeer gebruikersvriendelijke interface en is ook begrijpelijk voor niet-ontwikkelaars en gebruikers zonder technische kennis.

  • “Choose your store”: Als je in het bezit bent van een multistore kun je met deze functie design aanpassingen doen aan de subshops.  Eenvoudig, klik de gewenste shop aan
  • “Choose a template”: Kies de gewenste template en bestand die jij wilt customizen met de editor. Wil je bijvoorbeeld de winkelmandweergave aanpassen, selecter dan het sjabloon voor afrekenen en vervolgens “cart.twig.”. Twig is een nieuwe template engine die OpenCart gebruikt om jou wegwijs te maken. Wanneer je zover bent kun je opslaan of resetten wanneer er iets fout is gegaan.

Language Editor

Language Editor OpenCart 3

Naast het aanpassen van jouw ontwerp, heeft OpenCart een gemakkelijke manier geïntroduceerd om de content in jouw winkel ook aan te passen. Met de nieuwe “Language Editor” kun je elk stukje tekst veranderen in de gewenste taal. Je hoeft dit dus niet meer direct in de code te doen.

OpenCart 3.0 Marketing

De “Affiliates” staan niet meer in de afdeling Marketing van het OpenCart-beheerpaneel. Het veld voor nieuwe affiliates is nu onderdeel van de afdeling Klanten. Je kunt nu affiliates aanmaken in dezelfde omgeving waar handmatig nieuwe klanten worden toegevoegd.

affiliate OpenCart 3

OpenCart 3.0 Systeem

OpenCart 3.0 vs OpenCart 2.3 system

OpenCart 3.0 vs OpenCart 2.3: System

In het menu heeft “System” een aantal aanpassingen in rangschikking doorgemaakt. De “Tools” sectie is verwijderd en onderliggende velden zijn gewoon in het bovenliggende menu terechtgekomen. Dit is slechts een kleine wijziging in het admin panel waardoor de dingen meer georganiseerd zijn.

OpenCart 3.0 Reports

reports OpenCart 3

In OpenCart 2.3.x hadden de rapportages een eigen sectie met subsecties (verkoop, producten, klanten en marketing).

In OpenCart 3.0 kunnen de rapporten via “extensions” worden toegevoegd door de beheerder. Van nu af heb je de vrijheid om te kiezen wat voor soort rapporten je in je winkel wilt hebben en welke uitgeschakeld moeten blijven. Met deze nieuwe manier van rapportage kun je jouw admin netjes houden met alleen feiten die jij echt gebruikt.

Wil je meer informatie of overweeg je een OpenCart webshop? Neem dan contact op via het contactformulier. Comercia, jouw E-commerce en OpenCart specialist. Bekijk al onze diensten hier. 


Bronnen:
https://isenselabs.com/posts/opencart-3
https://www.opencart.com/index.php?route=cms/blog/info&blog_id=200