Go to Top
Per 19 oktober 2020 is Comercia onderdeel van De Webmakers, voor meer informatie klik hier.

Let op! Nieuwe btw-regels voor Nederlandse webshophouders

Nieuwe btw-regels webshops

Of je nou enkel producten verkoopt in Nederland of je afzetgebied ook uitbreidt naar andere EU-landen: het afdragen van btw is verplicht en hoort erbij. Per 1 juli zijn echter de huidige EU btw-regels voor e-commerce aangepast. Bij een omzet hoger dan €10.000 (aan particulieren) ga je namelijk met de btw tarieven van dat land rekenen. Wat houdt dit in?

Regels binnen EU vóór 1 juli

U betaalt Nederlandse btw als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • De goederen zijn al in de Europese Unie;
  • Klanten bevinden zich in een ander EU-land;
  • De klanten hoeven geen btw-aangifte te doen;
  • Drempelbedrag per EU-land: variërend van €25.000 – €100.000;
  • De goederen worden zelf vervoerd of je laat dat doen voor jouw rekening.

Regels binnen EU na 1 juli

Na 1 juli gaat er één belangrijke voorwaarde veranderen: het drempelbedrag per EU-land. Het drempelbedrag per land vervalt. In plaats daarvan wordt er een omzetdrempel voor alle landen ingesteld van €10.000 euro. 

Verwacht je een omzet boven dit drempelbedrag? Dan betaal je het btw bedrag van het EU-land waar je de goederen aan levert. Je moet je dus registreren bij de belastingdiensten van de EU-landen waar je goederen en digitale diensten levert. 

Verandering in levering van buiten de EU

Voorheen hoefde je geen btw te betalen voor zendingen onder de €22 die van buiten de EU rechtstreeks aan een klant in de EU werden geleverd. Dit vervalt: je moet nu ook invoer-btw betalen voor pakketten onder de €22. 

Vereenvoudiging van de btw-betalingen met het éénloketsysteem

Apart btw betalen en ontvangen voor elk EU land is tijdrovend. Om dit te vereenvoudigen heeft de belastingdienst gezorgd voor het éénloketsysteem: hiermee kun je btw-meldingen en betalingen in één keer afhandelen voor alle EU landen. 

Hierdoor hoef je dus niet per land apart de btw te regelen. Dit scheelt een hoop tijd en gedoe voor webshopeigenaren. 

Een webshop laten maken?

Comercia is jouw specialist op het gebied van webshop ontwikkeling, webshop koppelingen, webshop hosting en online marketing. Onze expertise ligt bij het bouwen van OpenCart webshops. Meer weten?

Neem contact met ons op.