Go to Top
Per 19 oktober 2020 is Comercia onderdeel van De Webmakers, voor meer informatie klik hier.

Wat kun je als webshop doen om duurzaam te ondernemen?

Duurzaam ondernemen webshops

Waar duurzaamheid een aantal jaar geleden opkwam als trend, is het nu allang geen trend meer te noemen. Duurzaamheid of Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is de nieuwe standaard geworden. Hoe kun je hier als webshop op inspelen?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Onder Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) verstaan we in Nederland het bewust richten van je bedrijfsactiviteiten op het toevoegen van waarde aan people, planet en profit. Het duurzaam ondernemen is een doorlopend proces en komt terug in alle bedrijfsprocessen waarbij verantwoording wordt afgelegd aan de stakeholders.

De E-commerce markt

De E-commerce branche is de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen. Dit was al het geval voor de Corona Pandemie, maar daarna is de groei alleen maar toegenomen. Fysieke winkels verdwijnen en alleen diegene die een omnichannel strategie toepassen zullen het overleven. (Sendcloud)

Hoe groter de branche, hoe belangrijker dat de webshop eigenaren zich gaan focussen op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Op deze manier kan de E-commerce markt bijdragen aan een schoner milieu.

MVO en de E-commerce markt

Je zult je wel afvragen: hoe verwerk ik dit in mijn webshop? Daar hebben wij een aantal tips voor. 

  1. De verpakking

Op de verpakking valt voor veel webwinkel eigenaren nog wel wat winst te behalen. De verbeteringen die je door zou kunnen voeren, zijn bijvoorbeeld het gebruik van een 100% recyclebare verpakking of het gebruik van minder verpakkingsmateriaal.

Een voorbeeld hiervan is modeketen H&M Nederland. Deze keten verstuurt online bestellingen voortaan alleen nog in FSC-gecertificeerde papieren verpakkingen. Deze vervangen de plastic zak en zijn eenvoudig te recyclen.

  1. CO2 neutrale bezorgmethode

Het bezorgen van jouw bestelling kan voor aardig wat CO2 uitstoot zorgen. Om hierop in te spelen bieden steeds meer webshops tegenwoordig CO2 neutrale bezorgopties aan. En dat is niet voor niks: 40% van de consumenten zou kiezen voor de milieuvriendelijke afleveroptie als deze wordt aangeboden in jouw webshop. 

Voorbeelden hiervan zijn Budbee of fietsbezorging.

  1. Beperk het aantal retouren

Door het bieden van de juiste informatie kun je ervoor zorgen dat het aantal retourzendingen wordt beperkt. Denk bij modewebsites bijvoorbeeld aan maattabellen zodat een klant zich op kan meten en biedt duidelijke specificaties. 

Een ander punt zijn reviews: dit is een andere manier voor klanten om te bekijken of de producten voldoen aan zijn wensen.

Duurzaam verzenden met Sendcloud

Sendcloud is het nummer 1 e-commerce verzendplatform voor webshops die willen groeien. Zij beschikken over meer dan 85 integraties voor shopsystemen en vervoerders. Hierdoor heb je een ruime keuze uit lokale en internationale vervoerders van jouw pakketjes.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Budbee of een fietsbezorger. 

Duurzaam aan de slag met jouw webshop?

Comercia is expert op het gebied van webshop koppelingen. Wij kunnen u vrijblijvend adviseren of helpen met het integreren van een Sendcloud koppeling voor jouw webshop zodat jij bestellingen duurzaam naar je klanten kunt verzenden.

Contact opnemen