Go to Top
Per 19 oktober 2020 is Comercia onderdeel van De Webmakers, voor meer informatie klik hier.

Wat betekent de BTW-verhoging voor jouw webwinkel?

BTW-verhoging webshop

Per 1 oktober 2012 gaat de BTW omhoog van 19% naar 21%. Maar wat heeft dit voor invloed voor jou als webwinkelier en wat dien je precies aan te passen? Eenvoudig gesteld: Jij als webwinkelier dient een extra BTW groep aan te maken voor 21%, zodat alles per 1 oktober 2012 goed door blijft lopen en de juiste BTW bij de producten te zien zijn en op de facturen berekend worden.

Een voorbeeld

Het belastingtarief dient gebaseerd te worden aan de hand van de datum waarop je het product of de dienst levert en niet aan de hand van de factuurdatum. Levert jou dus de dienst op 12 september, dan reken je 19% btw. Ook als je pas op 3 oktober de factuur zal sturen. Andersom hetzelfde; stuur je de factuur al op 12 september, maar lever je pas op 3 oktober, dan zal er op de factuur 21% BTW moeten staan. Dit geldt dus ook bij deelbetalingen of aanbetalingen. Laat je de klant al voor 1 oktober een aanbetaling of deelbetaling doen, dan reken je hier 21% BTW over, terwijl je de dienst of het product pas na 1 oktober levert. Uiteraard reken je ook over het restant dat na 1 oktober betaalt moet worden weer 21% BTW.

Denk ook aan de verzendkosten

Ook over verzendkosten dient BTW gerekend te worden. Enkel PostNL is vrijgesteld van BTW. Dit betekent dat als je via PostNL verzendt betaal je zelf geen BTW over de kosten die je maakt. Indien je de verzendkosten doorberekend aan de klant, dan zul je over deze verzendkosten 21% BTW moeten rekenen. Indien wordt aangemerkt dat de verzendkosten inclusief BTW zijn, dan wordt dit al opgevangen en hoeft er geen extra BTW over de verzendkosten te worden gerekend.

Hulp nodig bij het doorvoeren van de BTW-verhoging?

Om problemen voor te zijn adviseren wij dan ook om vroegtijdig het BTW tarief aan te laten passen. Comercia helpt je graag. Wacht hier niet te lang mee, want het is spoedig 1 oktober 2012! Voor vragen of aanpassingen omtrent de BTW verhoging kun je telefonisch contact opnemen met onze klantenservice: 085-7733618 of via ons contactformulier.